Wat is artrose?

Wat is artrose?

Een gewricht verbindt twee botten met elkaar. Op de uiteinden van die botten zit een laagje kraakbeen. Dat kraakbeen is heel glad, zodat de gewrichten gemakkelijk kunnen buigen, draaien of strekken.

Bij artrose is het kraakbeen dunner geworden. De oppervlakte is niet meer zo glad, maar onregelmatig. Daardoor bewegen de gewrichten minder gemakkelijk. Zie het als een scharnier van een deur die niet goed geolied is. Dat piept en kraakt en voelt niet goed bij het open en dicht doen.

Artrose komt vooral voor in:

  • De heupen
  • De knieën
  • Onderaan de duim
  • Aan de eindkootjes van de vingers

Artrose kan ook voorkomen in andere gewrichten, bijvoorbeeld in de schouder of rug. Meestal blijft artrose beperkt tot één of enkele gewrichten.

Goedemorgen!

Veel mensen met artrose hebben vooral ‘s ochtends klachten, de eerste 10 minuten na het opstaan. Na een tijdje bewegen vermindert de pijn en stijfheid in uw gewrichten. Kortom: de klachten zijn het ergst wanneer u na een tijdje liggen of zitten weer in beweging komt. De pijn kan ook in perioden terugkomen of erger worden (‘opvlammen’). Meestal ervaar je dan….

  • Stijfheid (niet goed kunnen bewegen, buigen of strekken),
  • Lichte zwelling en
  • Warm aanvoelen van het gewricht.

Meer informatie over de oorzaak?

Ga na naar thuisarts.nl

Heb ik artrose?

Artrose komt heel veel voor. De huisarts kan artrose dan ook meestal aan uw klachten herkennen. De huisarts stelt een aantal vragen en onderzoekt het gewricht. Er zijn een aantal signalen waaraan je artrose kunt herkennen en waarbij een bezoek aan de huisarts een belangrijke stap is. Onze checklist helpt je een eindje op weg! 

Vul hier de checklist in

Of je daadwerkelijk artrose hebt is nooit met 100 % zekerheid te zeggen. Juist omdat artrose voor iedereen anders kan zijn. Veel mensen denken dat je het op een röntgenfoto’s kan zien, maar die zijn niet altijd nodig om artrose vast te stellen. Artrose is lang niet altijd zichtbaar op een foto. En andersom is op een röntgenfoto soms wel artrose te zien terwijl iemand geen klachten heeft.

Kijk er dus niet raar van op als een huisarts besluit geen foto te laten maken. De ernst van de pijn heeft vooral te maken met veranderingen in het gewricht. Dit is een proces dat niet goed vast te leggen is met een foto. 

Hoewel artrose veel pijn kan veroorzaken hoef je niet bang te zijn: jouw huisarts kan helpen met het aanpakken van artrose. Wil je alvast aan de slag of ken je iemand die wel wat hulp kan gebruiken bij het dagelijks leven met artrose? Kijk dan vooral verder op dit platform. 

Stappenplan Tips